Network manager applet missed icons

I've just installed fresh mate ubuntu 20.04 and have an issue with nm-applet. On wifi icon is ok, but when I apply vpn, then icon became image
I have straced nm-applet and can be sure that all icons persist:

openat(AT_FDCWD, "/usr/share/icons/Ambiant-MATE/status/16/nm-secure-lock.svg", O_RDONLY) = 13
fstat(13, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=2699, ...}) = 0
read(13, "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"UT"..., 65536) = 2699
read(13, "", 65536)                     = 0
close(13)                               = 0
futex(0x7f37a4229f38, FUTEX_WAKE_PRIVATE, 2147483647) = 0
brk(0x561fcb211000)                     = 0x561fcb211000
openat(AT_FDCWD, "/usr/share/icons/Ambiant-MATE/status/16/nm-signal-25.svg", O_RDONLY) = 13
fstat(13, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=6242, ...}) = 0
read(13, "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"UT"..., 65536) = 6242
read(13, "", 65536)                     = 0
close(13)                               = 0
openat(AT_FDCWD, "/usr/share/icons/Ambiant-MATE/status/16/nm-signal-50.svg", O_RDONLY) = 13
fstat(13, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=6130, ...}) = 0
read(13, "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"UT"..., 65536) = 6130
read(13, "", 65536)                     = 0
close(13)                               = 0

For some themes locked-wifi-icon is ok, but for default Ambian-MATE it is not. Can't get why so.

Hi @MultiSosnooley,

please, check this thread.

Oh, thank you! Googled for hours, did not found this issue.

1 Like

There is an PR in artwork repo which fixes this issue. I just overwrited some patched icons in /usr/share/icons and it works.

I've merged the changes, but I don't have the powers to upload packages to the Ubuntu archive, which is @Wimpy's turf, whom we haven't seen in a little while.

At some point it'll make it's way into 20.04 - apologies that you had to dig the web for this. The feedback is good, I had issues setting up a temporary PPTP VPN for testing so I will take your word for it :+1:

2 Likes

Hi there,
I have a bug when using a VPN over wifi on my laptop. The laptop connects to the VPN but the icon in the menu bar doesn't show. Instead, there is a "can't found the image" icon that shows...
Here is a proof of the bug.

Am I the only one with this problem? How could it be solved?
Thanks!

No, I have the same one. You can update files from PR linked above.

Fix was committed a month ago. Any chance it could be released soon?

To save a little work for others, here's are the icons from the commit which need to be copied (as administrator) to
/usr/share/icons/Ambiant-MATE/status/22
nm-device-wired-secure.4 nm-signal-00-secure.3 nm-signal-25-secure.3 nm-signal-50-secure.3 nm-signal-75-secure.3 nm-signal-100-secure.3

And to
/usr/share/icons/Radiant-MATE/status/22
nm-device-wired-secure.5 nm-signal-00-secure.4 nm-signal-25-secure.4 nm-signal-50-secure.4 nm-signal-75-secure.4 nm-signal-100-secure.4