Camera not found Noteboock HP14 series

Hello! help me
i have a Notebook hp 14 series with webcam Chicony included

    System:
   Kernel: 5.4.0-37-generic x86_64 bits: 64 
  Desktop: MATE 1.24.0 Distro: Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) 
Machine:
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP 14 Notebook PC 
  Mobo: Hewlett-Packard model: 220F v: 57.58 
  serial: <superuser/root required> UEFI: Insyde v: F.45 date: 06/27/2018 
CPU:
  Dual Core: Intel Celeron N2830 type: MCP speed: 1608 MHz 
  min/max: 500/2416 MHz 
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display 
  driver: i915 v: kernel 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: 1366x768~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics (BYT) v: 4.2 Mesa 20.0.4 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter driver: ath9k 
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver: r8169 
Drives:
  Local Storage: total: 704.24 GiB used: 53.71 GiB (7.6%) 
Info:
  Processes: 208 Uptime: 31m Memory: 7.66 GiB used: 1.69 GiB (22.0%) 
  Shell: bash inxi: 3.0.38 

when i try to start any application (OBS, Teams, Zooms, Crhome Meet, Cheese), the camera start 1 second and turns off.

this happens intermittently but never stabilizes

do you see the camera device in the output of lsusb ?

any output from this, dmesg | grep -i camera

maybe this might help ... http://www.ucview.com/products/linux-client-installation

i tried this

[email protected]:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 032: ID 04f2:b40e Chicony Electronics Co., Ltd HP Truevision HD camera
Bus 001 Device 027: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
Bus 001 Device 003: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

and this

[email protected]:~$ dmesg | grep -i camera
[ 8.526826] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 180.181428] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 182.599118] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 185.681877] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 271.119826] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 275.641668] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 280.132037] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 284.682839] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 289.704721] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 294.183728] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[ 297.886384] uvcvideo 1-4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!

when I execute install ucview

[email protected]:~$ sudo apt-get install ucview
Reading package list ... Done
Creating dependency tree
Reading status information ... Done
Do not can instal some pack. This may mean that
you asked for an impossible situation or, if you are using the distribution
unstable, that some required packages have not yet been created or are
they have taken from "Incoming".
The following information may help resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
  ucview: Depends: libwebkitgtk-dev but is not installable
           Depends: polipo but is not installable
           Depends: browser-plugin-vlc but is not installable
E: The problems could not be corrected, you have retained broken packages.

I found some pages that read, this device model 04f2:b40e is known to have problems


(look for type=camera and you will see a yellow triangle with ! )

2 Likes

Thank you

I uninstall Zoom -> update -> upgrade -> reinstall Zoom

now it works!!

1 Like