Random Lockups in Mate 16.04

I have been having random lockups that I am not sure how to track down the culprit. Have tried multiple distros, and it seems any ubuntu based distro from 15.10 to 16.04 suffer the freeze up. (System is completely unresponsive) Is there a good troubleshooting guide for Mate? Are there any command line queries and or log files that I should be looking at?

1 Like

Hi jmarkus

Please post your system specs. Open a terminal (Ctrl+Alt+t) and enter:

inxi -b

You can look for crash reports in your file system /var/crash and var/log/apport.log also scroll to the bottom of /var/log/syslog and look there.

Here are the specs

[email protected]:~$
inxi -b
System: Host:
Asus2800x2 Kernel: 4.4.0-21-generic i686 (32 bit)
Desktop:
MATE 1.12.1 Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine: Mobo:
ASUSTeK model: A7M266-D v: REV 1.xx (SHOULD BE 1.04)
Bios:
Award v: ASUS A7M266-D 1011 Beta 003 date: 08/22/2003
CPU: Single
core AMD Athlon MP 2800+ (-HT-) speed: 2133 MHz (max)
Graphics: Card:
Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV360 [Radeon 9600/X1050 Series]
Display
Server: X.Org 1.18.3 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)

Resolution: [email protected]
GLX
Renderer: Gallium 0.4 on ATI RV350 GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0
Network: Card:
Accton SMC2-1211TX driver: 8139too
Drives: HDD Total
Size: 160.0GB (5.1% used)
Info:
Processes: 178 Uptime: 2 min Memory: 430.1/3279.1MB
Client:
Shell (bash) inxi: 2.2.35

It’s locking up constantly. The Board rev is 1.04, and I notice the graphics core is rv360, but it seems to think it is rv350 too? There was nothing in the /var/crash. apport.log is full of errors that seem to all be firefox plugin and/or flash related.
Literally four pages of this typical one (below)

ERROR: apport (pid
8484) Sun May 1 21:57:18 2016: executable:
/usr/lib/firefox/plugin-container (command line
“/usr/lib/firefox/plugin-container
/usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so -greomni
/usr/lib/firefox/omni.ja -appomni /usr/lib/firefox/browser/omni.ja
-appdir /usr/lib/firefox/browser 6716 true plugin”)
ERROR: apport (pid
8484) Sun May 1 21:57:18 2016: executable version is blacklisted,
ignoring

***HERE ARE THE SYSLOG “Errors”

May 2 09:20:50 Asus2800x2 ntpd[1181]: kernel reports TIME_ERROR: 0x41: Clock Unsynchronized

May 2 09:31:35 Asus2800x2 gpu-manager[702]: Error: can’t open /lib/modules/4.4.0-21-generic/updates/dkms

May 2 09:31:35 Asus2800x2 gpu-manager[702]: Error: can’t open /lib/modules/4.4.0-21-generic/updates/dkms

May 2 09:31:35 Asus2800x2 gpu-manager[702]: update-alternatives: error: no alternatives for i386-linux-gnu_gfxcore_conf

May 2 09:31:35 Asus2800x2 kernel: [ 0.277992] pci 0000:00:00.0: BIOS failed to enable PCI standards compliance; fixing this error

May 2 09:31:35 Asus2800x2 kernel: [ 13.248333] EXT4-fs (sda5): re-mounted. Opts: errors=remount-ro

May 2 09:31:36 Asus2800x2 whoopsie[621]: [09:31:36] GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.NetworkManager was not provided by any .service files

May 2 09:31:38 Asus2800x2 NetworkManager[660]: [1462195898.7393] failed to enumerate oFono devices: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.ofono was not provided by any .service files

May 2 09:31:38 Asus2800x2 NetworkManager[660]: [1462195898.7393] failed to enumerate oFono devices: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.ofono was not provided by any .service files
May 2 09:31:39 Asus2800x2 colord-sane: [bjnp] create_broadcast_socket: ERROR - bind socket to local address failed - Cannot assign requested address

May 2 09:31:45 Asus2800x2 org.a11y.Bus[1212]: ** (process:1403): WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files

May 2 09:32:00 Asus2800x2 org.gtk.vfs.Daemon[1212]: ** (gvfsd:1407): WARNING **: dbus_mount_reply: Error from org.gtk.vfs.Mountable.mount(): Failed to retrieve share list from server: Connection refused

May 2 09:32:00 Asus2800x2 org.gtk.vfs.Daemon[1212]: ** (process:1910): WARNING **: Couldn’t create directory monitor on smb://x-gnome-default-workgroup/. Error: The specified location is not mounted

May 2 09:32:01 Asus2800x2 org.gtk.vfs.Daemon[1212]: ** (process:1910): WARNING **: Couldn’t create directory monitor on smb://x-gnome-default-workgroup/. Error: The specified location is not mounted

May 2 09:32:12 Asus2800x2 pulseaudio[1459]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.

I swapped out the ATI AIW 9600 XT for a ATI 9700 XT - which generates these spec changes

[email protected]:~$
inxi -b
System: Host:
Asus2800x2 Kernel: 4.4.0-21-generic i686 (32 bit)
Desktop:
MATE 1.12.1 Distro: Ubuntu 16.04 xenial
Machine: Mobo:
ASUSTeK model: A7M266-D v: REV 1.xx
Bios:
Award v: ASUS A7M266-D 1011 Beta 003 date: 08/22/2003
CPU: Single
core AMD Athlon MP 2800+ (-HT-) speed: 2133 MHz (max)
Graphics: Card:
Advanced Micro Devices [AMD/ATI] R300 [Radeon 9500 PRO/9700]
Display
Server: X.Org 1.18.3 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)

Resolution: [email protected]
GLX
Renderer: Gallium 0.4 on ATI R300 GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0
Network: Card:
Accton SMC2-1211TX driver: 8139too
Drives: HDD Total
Size: 160.0GB (5.1% used)
Info:
Processes: 177 Uptime: 2 min Memory: 415.1/3279.1MB
Client:
Shell (bash) inxi: 2.2.35

The syslog is over 236 pages long now?

Seems all the trouble was known back a few months ago. Sure would have been nice if the installer had warned that older ATI graphics, and older AMD K7 cpus are a toxic combo that won’t work in the newer ubuntu based releases. I swapped out the graphics again to a nvidia 6200, and the computer is as happy as a pig in poo. Mark this one “Solved”…and recommend nvidia graphics for 16.04