Monitor sync problems

Installed uMATE 16.04 as a dualboot to a existing Win 10.

Hardware: AMD A8-7600 on a MSI A68HM Grenade mainboard without extra grafics. I use VGA onboard.
Monitor is a 13y old Samsung 193T, 19” 1280x1024.

My Problem: black screen after grub, if I boot mate (16.04), no login possible. I think, the monitor goes out of sync. (It searches for signal on both inputs) (Other/newer Monitors work.)

But: Windows 10 works fine. No screen problems at all.
And: If I start Mate “rescue mode”, and than (without any repair) choose: boot (first entry), everything looks fine. I’m able to login, monitor properties : resolution 1280x1024, but sync is shown as 0 Hz (grey). (find/recognize? Monitor fails)
What could be an easy workaround?
Any idea of a “futureproof” solution that will also work later with another monitor?
(sorry about my bad english;)

What onboard graphics card does it have?. :smiley:

See :slight_smile:

It has only onboard-grafics witch uses the GPU in the CPU intern. I think its called “AMD Radeon R7 A8-7600 Radeon R7”

Take a look at the Radeon page which might help you, I don’t have one myself so a bit difficult to assess your situation!:

https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Certainly run a full system update which may also help solve the problem?:

I tested with and without AMD proprietary firmware: no solution

updated and upgraded mate more than 1 time…

the only thing that helps is:
boot in grub to latest recovery mode, than in recovery menu > boot
first entry > graphical login arrives…

  • in „normal“ boot mode - after the grub screen > screen goes
    black, the computer „stops“ about 10..20 sec, (now the monitor switches to out of sync) while there are no blinking HD-Leds etc. PC seams to stop for a while, later goes on booting (HD LEDs blinking normally...). The screen keeps black and even switching it off/on brings no screen… no sync possible at all

  • in recovery mode + boot > text arrives on the screen. The timeout
    seams to be much shorter: screen stays „on“, login appears… works

searching for the difference in both cases:

normal mode:
[email protected]:~$
systemd-analyze blame
23.077s dev-sda5.device
20.473s systemd-udevd.service
20.141s systemd-sysctl.service
7.869s NetworkManager-wait-online.service
5.990s nmbd.service
5.836s samba-ad-dc.service
4.697s grub-common.service
4.474s apport.service
4.444s networking.service
3.659s libvirt-bin.service
3.333s irqbalance.service
3.172s speech-dispatcher.service
………
no login possible because screen does not „resync“

in recovery mode:
[email protected]:~$
systemd-analyze blame
27.460s dev-sda5.device
7.006s NetworkManager-wait-online.service
6.291s systemd-udevd.service
5.507s friendly-recovery.service
1.948s NetworkManager.service
1.287s accounts-daemon.service
1.219s ModemManager.service
1.185s nmbd.service
1.105s samba-ad-dc.service
990ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service
607ms gpu-manager.service
596ms grub-common.service
593ms irqbalance.service
…..
graphical login: OK

Its a AMD Kaveri CPU, 8 GB Ram, 1 TB HD, multiboot with win 10, both
without EFI (mbr) and I have no idea, why it takes so much time to boot...

Hi @h2f ,

what method of install did you use?, if you used a DVD; did you burn it at the slowest possible speed?:

Did you format the USB stick if you used that?.

On Ubuntu 16.04, don’t use any AMD drivers as they are not fully functional at the moment!:

To fix it all quicker than trying to find a solution, do a fresh install using the “Something Else” method (don’t format “/home”):

shortversion:
Installed from DVD (burned 4x speed), incl. veryfi, Download MD5 checked, I used the same DVD for installing about 5 Mates :wink: until now. (All work…)
“something else” is my only way to create fresh installations, because i everytime use a /root, a /home and a swap partition.
And in this moment are there “no proprietary drivers installed”

What is the difference between normal boot and recovery + boot?

Hi @h2f,

basically, normal boot is when the PC boots without any real interaction with the operator, “Recovery Mode” gives you the option to:

Add or remove apps.
Repair things like resetting your password (using the necessary commands of course).
Scan for viral infections (good for Windblows/MAC users): https://www.howtoforge.com/tutorial/clamav-ubuntu/
Update your system. (Run “dpkg” in recovery mode, see guide):

hi wolfman

i give up: :confounded:
I couldn’t find out, how to use the monitor with fixed frequency and i was also not able to find any further information about the slow start…
(23.077s dev-sda5.device)
Can’t believe, but Google lists nothing really helpful to me.
(no xorg.conf, no 10-monitors.conf etc)

but OT:
Want to say: I like your tutorials a lot! Its the kind of things, beginner should find to make the right decisions…

And: Ubuntu MATE is a distribution I like very much. Started working with ubuntu about 2008 (8.04?) because it had an easy GUI, a very good structured desktop and it was friendly to beginners. Later I went to Kubuntu and Xubuntu but missed the old Desktop. Now Mate brings it back and with mate-tools even more possibilities.

Thanks to all developers, supporters and helpers.
greetings and good luck further on… h2f

1 Like

Heureka!

Found out: the second monitor input was DVI.
solved the Problem by using a DVI-cable instead of VGA.

:joy:

1 Like